KuchniaPorady

Jak wybrać zastawę stołową?

Jak wybrać zastawę stołową

Wydając różnego rodzaju przyjęcia czy też codziennie serwując obiady swojej rodzinie, sięgasz po naczynia, które powinny z jednej strony estetycznie się prezentować, a z drugiej zapewniać wygodę spożywania posiłków. Wybór talerzy będzie miał więc ogromny wpływ na otoczkę spotkań przy stole. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym kierować się przy wyborze zastawy obiadowej, koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem!

Liczba osób przy stole

Pierwszym kryterium, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze zastawy stołowej, jest docelowa liczba jej użytkowników. Dostępne na rynku komplety przeznaczone są zazwyczaj dla 6, 12 bądź 24 osób. Dla przeciętnej rodziny ten pierwszy wariant powinien okazać się w zupełności wystarczający, ale czasami warto zaopatrzyć się w nieco większy zestaw. Przyda się on podczas przyjmowania gości — na przykład w trakcie posiłków z okazji świąt czy rodzinnych uroczystości.

Materiał wykonania

Materiał, z jakiego wykonana będzie zastawa stołowa, to bez wątpienia najważniejsze kryterium jej doboru. Do dyspozycji masz naczynia z:

  • porcelany — szlachetnej, lecz bardzo delikatnej i mało praktycznej w eksploatacji,
  • fajansu — który doskonale imituje porcelanę, a jest przy tym wygodniejszy w użyciu (można go bez obaw myć w zmywarce),
  • kamionki — cechującej się stosunkowo dużą wytrzymałością i masywnym wyglądem,
  • szkła — praktycznego w użyciu i wyróżniającego się estetyką.

Podczas wyboru materiału wykonania zastawy obiadowej odpowiedz więc sobie na pytanie, na których walorach zależy Ci najbardziej — estetyce czy funkcjonalności.

Styl wnętrza

Skoro wspomnieliśmy już o walorach estetycznych, pora zastanowić się nad najbardziej złożonym aspektem wyboru zastawy stołowej, a mianowicie nad jej stylem. Rynek obfituje w całe mnóstwo kompletów naczyń, które różnią się między innymi kolorystyką czy sposobem wykończenia. Mogą być dekorowane wzorami, a nawet przyjmować oryginalne kształty.

Wybierając zastawę stołową dla siebie, postaraj się przede wszystkim dopasować ją do stylu panującego w Twojej jadalni. Dzięki temu osiągniesz spójną kompozycję i pogłębisz wrażenie estetyki, na której Ci zależy. Do najpopularniejszych rozwiązań należą:

  • Zastawa stołowa nowoczesna — powinna odznaczać się minimalizmem i prostotą. Tego typu naczynia są zazwyczaj okrągłe bądź prostokątne, nie mają żadnych wzorów i występują w uniwersalnych, stonowanych kolorach — takich jak biel lub odcienie szarości. Ciekawym i modnym ostatnio wyborem jest też czarna zastawa stołowa, wyróżniająca się elegancją i odważnym charakterem.
  • Zastawa stołowa glamour —to doskonałe rozwiązanie dla osób, które lubią przepych i blask. W jej przypadku talerze będą zazwyczaj ozdobione złotymi lub srebrnymi akcentami, doskonale komponując się z kryształami na stole. Naczynia w tym stylu często wykonane są z wysokiej jakości porcelany.
  • Zastawa stołowa rustykalna — to swego rodzaju przeciwieństwo kompletów nowoczesnych. Naczynia mogą przyjmować żywe kolory (np. granatu lub czerwieni) i ozdabiane są różnego rodzaju wzorami. Często spotkasz się w ich przypadku z akcentami ludowymi i roślinnymi.

Dzięki naszym wskazówkom z łatwością wybierzesz idealną zastawę stołową do swojej jadalni. Pamiętaj, aby niezależnie od podjętych decyzji, zawsze stawiać na produkty renomowanych marek!

Artykuł partnera.

Comment here