Kuchnia

Najpotrzebniejsze małe AGD w kuchni: sokowniki, waga kuchenna i kawiarka

Najpotrzebniejsze małe AGD w kuchni: sokowniki, waga kuchenna i kawiarka

Małe AGD to przydatne urządzenia wykorzystywane na co dzień. To jakie sprzęty wybierzemy, będzie miało wpływ na jakość i komfort w czasie przygotowywania posiłków.  Innowacyjne technologie oraz rozwiązania dbające o środowisko i zmniejszające zużycie energii idą w parze z ciekawym designem, oraz nowatorskimi pomysłami. Osoby wybierające kuchenny sprzęt elektryczny  szukają urządzeń, które dopasowują się do stylu, w jakim urządzona jest ich kuchnia. Sprzęt kuchenny można dobierać pod względem kolorystyki ścian, podłóg oraz mebli. Bardzo ważne są również parametry urządzeń.

Precyzyjne odmierzanie składników

W przypadku wielu potraw jest konieczne precyzyjne odmierzanie składników. Odmierzanie na oko bywa zawodne zwłaszcza w przypadku składników na ciasto. O wiele lepszym rozwiązaniem jest kupno wagi kuchennej, która jest dostępna najczęściej w wersji elektrycznej. Waga mierzy co do grama, ma wbudowany wyświetlacz, który wyłączy się chwilę po zaprzestaniu używania. Waga kuchenna z misą pozwala na wygodne odmierzenie sypkich składników. 

Domowa kawa jak w kawiarni

Kawa domowa może być pyszna. Do jej przygotowania świetnie nadaje się kawiarka. Wygląda niezwykle elegancko w kuchni i rzeczywiście stanowi jej dopełnienie. Do wyboru mamy kawiarki ze stali nierdzewnej, aluminium. Są proste w formie, elegancko wykończone i stanowią tańszą alternatywę dla ekspresu do kawy. Zwykle można jednorazowo przygotować sześć filiżanek kawy.

Kawiarki są łatwiejsze w obsłudze niż ekspresy i zajmują mniej miejsca w kuchni. Zwykle przygotowanie w niej kawy zajmuje około 7 minut. Nie zaleca się mycia kawiarek w zmywarkach. Umycie ręczne to zdecydowanie lepsza opcja. Urządzenie trzeba dokładnie wysuszyć. Kawa z tego urządzenia zawsze wychodzi aromatyczna i doskonale działa na przebudzenie.

Kawiarka to urządzenie niezbędne dla smakosza kawy.

Sokowniki – codziennie świeży sok

Dietetycy zalecają picie wyciskanych soków codziennie. Soki dostępne w sklepach nie są tak zdrowe, jak wyciskane w domu. Zaletą soków „swojej produkcji” jest to, że można dowolnie łączyć warzywa i owoce, dzięki temu tworzyć swoje ulubione smaki. Sokowniki wykonane są ze stali nierdzewnej. Niektóre modele mogą służyć także do gotowania na parze. Wyciśnięty sok można podgrzać lub zrobić z niego syrop. Miąższ z owoców można wykorzystać do zrobienia dżemu. Schemat działania sokownika nie jest skomplikowany. Na skutek podgrzewania wody para przedostaje się rurką do poziomu z owocami. W efekcie zaczyna skraplać się sok. Przyrządzenie soku w tym urządzeniu zajmuje od 30 do 60 minut.

Małe AGD jest niezbędne i funkcjonalne. Jednocześnie jest wykonane z precyzją i naprawdę bardzo eleganckie. Na kuchennym blacie prezentuje się znakomicie i stanowi ładną ozdobę kuchni.

Comment here