Kuchnia

Co powinna zawierać zastawa stołowa?

Co powinna zawierać zastawa stołowa?

Zastawa stołowa powinna być starannie skompletowana, aby spełniać wszystkie potrzeby użytkowników. Ponadto w zależności od tego, czy ma być wykorzystywana na co dzień, czy podczas wyjątkowych uroczystości, warto zwrócić uwagę na jej kształt, wzór, materiał, z którego jest wykonana. A co wchodzi w skład zastawy obiadowej?

Zastawa obiadowa – co to jest?

Wiele osób, myśląc o zastawie obiadowej, wyobraża sobie wyłącznie komplet talerzy i misek. I choć tak najczęściej wygląd serwis obiadowy na 12 osób, to w praktyce pod tym pojęciem kryją się wszystkie naczynia, które służą zarówno do spożywaniajak i podawania potrawy.

W sklepach zastawę stołową można kupić na dwa sposoby. Możliwe jest wybranie gotowego zestawu, który będzie do siebie pasować pod względem wizualnym. Należy zwrócić jedynie uwagę na to, na ile osób jest przeznaczony. Ale jest też druga opcja – zastawa stołowa jest do skompletowania w sklepie www.fabrykaform.pl, można więc samodzielnie wybrać poszczególne elementy. I choć pierwsze rozwiązanie zapewnia duża wygodę, to drugie pozwala na w pełni dopasowanie jej do swoich potrzeb. Ponadto gotowe komplety zwykle posiadają klasyczne wzory, kształty, które nie każdemu będą odpowiadać.

Co zawierają zastawy stołowe?

W skład zastawy stołowej wchodzi kilka kategorii naczyń. Pierwsza z nich to zastawa porcelanowa, a więc talerze, miski, ale też wazy na zupę oraz sosjerki. Mogą to być również filiżanki, kubki.

Niezbędnym elementem każdego serwisu obiadowego są sztućce. Należy pamiętać, że powinno się je dobierać w zależności od posiłku, ale o tym będzie jeszcze mowa.

Natomiast trzecia kategoria, o której chcielibyśmy wspomnieć, to tzw. elementy niestandardowe, czyli takie, które rzadziej pojawiają się na naszym stole. Mogą to być naczynia do zapiekania, etażerki, bulionówki czy salaterki. Konieczność dopasowania ich do swoich upodobań, przyzwyczajeń kulinarnych jest kolejnym dowodem na to, że zastawę stołową lepiej jest kompletować samodzielnie.

Serwis obiadowy – rodzaje, komplety

To jeszcze nie koniec, ponieważ każdy element serwisu obiadowego dzieli się na kilka rodzajów. Zwykle najwięcej problemów sprawiają sztućce. Są obiadowe, do ryb, makaronów, serów, a także sztućce deserowe i do serwowania (chochla do zupy, łopatka do ciasta).

Talerze dzieli się na obiadowe, sałatkowe oraz deserowe. Ponadto wyróżnia się talerze głębokie na zupę, a także bulionówki. Specyficznym kształtem charakteryzują się talerze na jajka, przystawki czy do sushi – służą do podawania wyłącznie jednego typu potrawy.

Wybierając zastawę stołową warto poświęcić więcej uwagom kieliszkom. Inne przeznaczone są do białego, a inne do czerwonego wina. Dostępne są też kieliszki do brandy, koniaku, likieru czy wódki. Podobnie jest w przypadku szklanek – mogą być do kawy, herbaty, wody, soków czy drinków.

I choć wszystko to wydaje się być pozornie skomplikowane, to najważniejsze jest, aby zastawa stołowa odpowiadała naszym gustom oraz potrzebom. Nie trzeba kupować kompletu na kilkanaście osób, w przypadku którego większość elementów będzie zbytecznych. I na końcu warto pamiętać o tym, że serwis obiadowy nierzadko spełnia również funkcję dekoracyjną.

Comment here